ایران و تجارت الکترونیک

ايران روزانه كمتر از 5 دلار درآمد از راه تجارت اينترنتي به دست مي‌آورد.
دكتر محمد اسفندياري پژوهشگر بازارهاي اينترنتي در گفت‌وگو با خبرنگار ايلنا، ضمن بيان اين مطلب اظهارداشت: درحال حاضر پايين‌ترين سطح درآمد اينترنتي مربوط به كشورهاي غرب آسيا است كه ايران نيز از جمله اين كشورها است. در حالي‌كه ارقام تجارت اينترنتي در اروپا بالغ بر 1،4 ميليارد دلار ، آمريكا 2،2 ميليارد دلار، كشورهاي شرق آسيا مشتركاً 1،7 ميليارد و كشورهاي غرب آسيا 360 ميليون دلار است.
وي افزود: رقم معاملات اينترنتي ايران در سال گذشته نزديك به 100 هزار دلار است، اين درحالي است كه پول رايج اينترنتي اولين بار توسط يك محقق ايراني به نام رضا اميري اختراع شد كه اين پول در حال حاضر در كشورهاي مطرح استفاده مي شود و امكان تقلب در اين پول وجود ندارد و بانك مركزي ايالت متحده آمريكا پشتوانه آن را تامين كرده است.
اسفندياري خاطر نشان كرد: متاسفانه ايران با داشتن 60 درصد جمعيت جوان و جوياي کار كه حداقل 15 درصد آنها بيكار هستند، مسؤولان در راه آموزش و ايجاد شغل از طريق اينترنت کمرنگ عمل کرده است در حالي كه آمار منتشره از كشورهاي ديگر حاكي از آن است كه در سال‌هاي آينده مشاغل جديدي شكل خواهد گرفت كه متكي به تكنولوژي پيشرفته رايانه‌اي است و ايران در اين زمينه با ضعف آموزشي روبرو است.
وي ادامه داد: البته با وجود ماهيت فيزيكي صنايع، انجام فرآيندهايي از جمله بازاريابي، معامله، بيمه، خدمات پس از فروش و ... ايجاد بستري براي تاثير تجارت الكترونيكي وظيفه كليه ارگان‌ها است.
پژوهشگر بازارهاي اينترنتي در مورد عقب ماندگي ايران از بازارهاي تجارت الكترونيكي جهان گفت: اين كه برخي ادعا مي‌كنند عقب ماندگي ايران از اين بازار مربوط به بي فرهنگي در جامعه است كاملا غير معقول است چرا كه ايراني رو هر بازاري دست بگذارد مي‌تواند در آن موفق شود به طور مثال هم‌اكنون مدير سايت پرفروش ebay با طراحي بازار اينترنتي خود يا همان "حراج اينترنتي " يك ايراني با نام پيراميديار است كه جزو ثروتمندترين مردان ايراني قرار گرفته است، لذا بايد گفت اين عقب ماندگي ناشي از كم كاري است نه بي فرهنگي.
وي اضافه كرد: بررسي بازار نشان مي دهد كه استقبال بيش از 70 درصد از مردم كشورهاي توسعه يافته از خريد و معاملات اينترنتي چشم انداز جديدي از بازار جهاني در آينده را خبر مي دهد ولي هنوز ايران در رسيدن به جايگاه مورد قبول خود راهي بس دراز در پيش دارد .
اسفندياري با اشاره به اشتغال زايي حوزه تجارت الكترونيكي گفت: از راه تجارت اينترنتي تا به حال 8 ميليون شغل بوجود آمده است كه بيشترين آنها در كشورهاي كانادا، ‌‏آمريكاو استراليا اعلام شده است درحالي كه سهم ايران از اين امر باز هم بسيار ناچيز است، تجارت الکترونيکي به دليل سرعت، کارايي، کاهش هزينه‌ها و بهره‌برداري از فرصت‌ها عرصه جديدي را در رقابت جهاني گشوده است تا آنجا که گفته مي شود عقب افتادن از اين سير تحول نتيجه‌اي جزجدا ماندن از عرصه تجارت جهاني نخواهد داشت.
وي در پايان افزود: مطمئناً زيرساخت ها و استانداردهايي از قبيل وجود سيستم بانکي روان و دقيق، وجود قوانين گمرکي مالي مناسب، امنيت اطلاعات با قانون کپي رايت، تطابق مقررات مالي ملي و بين المللي، پذيرش اسناد الکترونيکي در محاکم و دعاوي و خطوط پرسرعت اينترنتي در کشورها از جمله الزامات حداقلي تجارت الکترونيکي به شمار مي آيند که ايران فاصله بسياري تا تحقق اين امور دارد.