ورمی کمپوست چیست؟
ورمیکمپوست متشکل از ورمی (کرم خاکی) و کمپوست (کود آلی) به معنای نوعی کود آلی است که از فعالیت کرم خاکی حاصل میگردد.
بیش از ۲۷۰۰ نوع کرم خاکی در طبیعت وجود دارد این کرمها با کاوش خاک و تغذیه عناصر موجود در خاک و آمیختن آن با آنزیمهای موجود در بدن خود، خاک را تازه میکنند و قدرت باروری آن را افزایش میدهند همچنین به دلیل جابجایی مداوم در خاک، با ایجاد سوراخهای زیاد، راه نفوذاکسیژن به خاک را آسان میکنند.
کلمه ورمی (Verms) از لغت لاتین ورم (Vermis) گرفته شده که به معنی کرم است. تولید ورمی کمپوست فرایندی نیمه هوازی است (حدود ۸۰٪ رطوبت) که توسط گونهای خاص از کرمها، قارچها، باکتریها، و اکتینومیستها انجام میشود، همچنین مواد حاصل از بستر رشد کرم بوده که پس از دفع مواد زائد از سیستم گوارشی کرم در محیط باقی میماند، ورمیکمپوست، مجموعهای از فضولات کرم به همراه مواد آلی تجزیه شده و نیز اجساد کرمهاست که برای گیاه ارزش غذایی فراوانی دارد. در خاکهایی دارای مواد دفع شده توسط کرمها، عناصری مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم ۵ – ۱۱ مرتبه بیشتر از خاکهای بدون کرم است. در اثر عبور مواد آلی از دستگاه گوارش کرم، عناصری از جمله ریزمغزیها زیاد میشوند.
ورميكمپوست حاصل فعاليت بيولوژيك نوعي كرمخاكي با نام علمي EiseniaFoetidaميباشد اين جانور با تغذيه از موادآلي موجود در طبيعت آن را به كود آلي مغذي تبديل نموده به گونهاي كه در حال حاضر اين كود به عنوان يكي از غنيترين كودهايآلي بيولوژيك شناخته شده در دنيا میباشد. كاربرد ورميكمپوست در خواص فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي خاك تأثير بسزايي دارد. اين كود اصلاحكنندة خصوصيات فيزيكي و شيميايي و بيولوژيكي خاك بوده و علاوه بر وزن مخصوص كم، فاقد هرگونه بو، ميكروارگانيسم هاي پاتوژن، باكتريهاي غير هوازي، قارچها و علف هاي هرز ميباشد. ورميكمپوست علاوه بر قابليت جذب آب با حجم بالا، شرايط مناسب جهت دانه بندي و قدرت نگهداري مواد غذايي مورد نياز گياهان را فراهم مينمايد. ورميكمپوست حاوي عناصر غذايي بسيار غني به ويژه ازت بوده كه به تدريج آنها را در اختيار گياه قرار ميدهد (اين نكته از نظر حاصلخيزي خاك بسيار پراهميت است.) اين كود در مقايسه با ساير كودهاي آلي داراي ميزان عناصر اصلي غذايي بالاتري است. ورميكمپوست علاوه بر عناصر ماكرو مانند ازت، فسفر و پتاسيم كه در فعاليتهاي حياتي گياه نقش اساسي دارند حاوي عناصر ميكرو مانند آهن، مس، روي و منگنز نيز ميباشد. علاوه بر اين با داشتن موادي مانند ويتامينB12و اكسين عوامل محرك رشد گياه را فراهم ميآورند. معمولاً نسبت كربن به ازت(C/N) ورمی کمپوست 15 تا 20 بوده و طول دانه های خشک آن بین 1 تا 5 میلی متر متغیر است. هوموس آن نیز 20 درصد وزن خشک میباشد .
تولید ورمیکمپوست، تغذیه کرمهای قرمز حلقوی بارانی موسوم به Eisenia Foetida از مواد آلی پسماندهای آشپزخانه بوده و محصول این فرایند کود آلی است که یکی از غنیترین کودهای شناخته شده در دنیا است.
مزایای استفاده ورمی کمپوست:
سبک و فاقد هرگونه بو
عاری از تخم علفهای هرز
حاوی میکروارگانیسمهای هوازی مفید مانند ازتوباکتریها
بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با سایر کودهای آلی
دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن، روی، مس و منگنز
دارا بودن مواد محرکه رشد گیاهی نظیر ویتامینها به ویژه ویتامین B12
قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی
عاری از باکتریهای غیرهوازی، قارچها و میکروارگانیسمهای پاتوژن
اصلاح کننده خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک
انطباق کامل با الزامات قوانین و مقررات محیط زیست
تولید در داخل کشور (صد درصد)
قابل مصرف در پرورش کلیه محصولات کشاورزی
هوادهی خاک با ایجاد خلل و فرج و ایجاد پوکی در خاکهای متراکم
استفاده از این نوع کود، کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی افزایش میدهد؛ و مشکلات مربوط به باقی ماندن کود شیمیایی در مواد غذایی را ندارد.
ویژگیهای ورمی کمپوست:
سبک و بیبو
خالی از علفهای هرز
دارای میکروارگانیسمهای هوازی مفید مانند ازتوباکتریها
بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با دیگر کودهای آلی
دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن، روی، مس و منگنز
دارا بودن مواد محرکه رشد گیاهی نظیر ویتامینها به ویژه ویتامین ب ۱۲
قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی
فرآوری آسان و سریع تر از بیوکمپوست
خالی از باکتریهای غیر هوازی، قارچها و میکروارگانیسمهای پاتوژن
اصلاح کننده خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی خاک
وجود عناصر ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، مس و منگنز
استفاده از ورمی کمپوست در تهیه چای کمپوست
سودآوری بالا برای تولید کنندگان
ویژگی های ورمی کمپوست آماده:
ورمی کمپوست آماده و رسیده دارای رنگ تیره میباشد و با داشتن رطوبتی قابل قبول بین دو انگشت حالت صابونی و لغزنده به خود میگیرد.
بی بو بودن در ورمی کمپوست مطلق نیست و ورمی کمپوست مرطوب بویی کمی خفیف تر و نزدیک به خاک دارد.
دانه بندی مشخص ورمی کمپوست نشانه دیگر از مطلوبیت ورمی کمپوست میباشد که البته لازم به ذکر است که دانه بندی خوب با سرند مناسب و همچنین به موقع سرند کردن بستر از لحاظ رطوبتی رابطه ای مستقیم دارد.
در ورمی کمپوست آماده شما دانه های تیره که همان ورمی کمپوست یا مدفوع کرم است میبینید و باقی مانده از بستر اولیه نیمه تجزیه شده یعنی تخم گیاه یا آفت در آن مشاهده نمیشود و به واقع برد این کود بدلیل نداشتن تخم علف هرز و آفت میباشد.
ابگیری ورمی کمپوست یک خاصیت منحصر به فرد برای این کود میباشد بگونه ای که در انتهای زمان تولید شما پی میبرید که بسترهای شما دارای رطوبت بالایی میباشد و زمان و تکرار آبیاری شما کاهش میابد و این موضوع نیز نشانه ای از وجود ورمی کمپوست میباشد.
ورميكمپوست حاصل فعاليت بيولوژيك نوعي كرمخاكي با نام علمي EiseniaFoetidaميباشد اين جانور با تغذيه از موادآلي موجود در طبيعت آن را به كود آلي مغذي تبديل نموده به گونهاي كه در حال حاضر اين كود به عنوان يكي از غنيترين كودهايآلي بيولوژيك شناخته شده در دنيا میباشد. كاربرد ورميكمپوست در خواص فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي خاك تأثير بسزايي دارد. اين كود اصلاحكنندة خصوصيات فيزيكي و شيميايي و بيولوژيكي خاك بوده و علاوه بر وزن مخصوص كم، فاقد هرگونه بو، ميكروارگانيسم هاي پاتوژن، باكتريهاي غير هوازي، قارچها و علف هاي هرز ميباشد. ورميكمپوست علاوه بر قابليت جذب آب با حجم بالا، شرايط مناسب جهت دانه بندي و قدرت نگهداري مواد غذايي مورد نياز گياهان را فراهم مينمايد. ورميكمپوست حاوي عناصر غذايي بسيار غني به ويژه ازت بوده كه به تدريج آنها را در اختيار گياه قرار ميدهد (اين نكته از نظر حاصلخيزي خاك بسيار پراهميت است.) اين كود در مقايسه با ساير كودهاي آلي داراي ميزان عناصر اصلي غذايي بالاتري است. ورميكمپوست علاوه بر عناصر ماكرو مانند ازت، فسفر و پتاسيم كه در فعاليتهاي حياتي گياه نقش اساسي دارند حاوي عناصر ميكرو مانند آهن، مس، روي و منگنز نيز ميباشد. علاوه بر اين با داشتن موادي مانند ويتامينB12و اكسين عوامل محرك رشد گياه را فراهم ميآورند. معمولاً نسبت كربن به ازت(C/N) ورمی کمپوست 15 تا 20 بوده و طول دانه های خشک آن بین 1 تا 5 میلی متر متغیر است. هوموس آن نیز 20 درصد وزن خشک میباشد .
به طور خلاصه ورمی کمپوست نوعی کود سبز است که از مواد زاید آلی به کمک ارگانیسم های مفید تهیه میشود که دارای عناصر مغذی لازم و کافی برای تولید محصول مناسب و سالم است .